Кулеба: Допомога Польщі у збитті ракет не зробить її стороною війни

Новини — Четвер, 29 серпня 2024, 13:31 —

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба має намір порушити питання у розмові зі своїми колегами з ЄС про можливість дозволити використання можливостей протиповітряної оборони країн ЄС, зокрема Польщі, для захисту частини повітряного простору України.

Про це український міністр сказав у коментарі Politico, повідомляє "Європейська правда".

Кулеба відкинув аргумент про те, що допомога Україні у збитті ракет зробить Польщу стороною війни.

"Аргумент, що це зробить когось із них учасником війни, не має під собою підстав. Ви не вступаєте у війну, збиваючи ракету або безпілотник, який летить у вашому напрямку і може завдати шкоди вашій власній території", – підкреслив очільник МЗС.

Реклама:

Кулеба також хоче, щоб сусідні країни підняли свою підтримку України на новий рівень.

"Йдеться про літаки, які не лише літатимуть у польському повітряному просторі, але й будуть здатні перехоплювати російські ракети в українському повітряному просторі", – сказав він.

Кулеба нагадав, що президент Володимир Зеленський обговорив це з главою НАТО Єнсом Столтенбергом на саміті Альянсу в липні.

"З того часу ми працювали над цим через військові та дипломатичні канали, але настав час прийняти рішення. Ви бачили нещодавно, наскільки серйозними були російські ракетні і безпілотні атаки", – зазначив український міністр.

27 серпня український президент Володимир Зеленський зазначив, щоб хотів допомоги від Варшави принаймні зі збиттям ракет над західною частиною України, які йдуть курсом у бік Польщі.

Голова польського Міноборони вже сказав, що рішення щодо дозволу на збиття у повітряному просторі України російських ракет і бойових дронів за допомогою польських систем ППО викликає скептичну оцінку серед країн НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: