У Польщі "Право і справедливість" позбавили 2,3 млн євро дотацій

Четвер, 29 серпня 2024, 19:00 - Олег Павлюк

Державна виборча комісія Польщі відхилила фінансовий звіт колишньої партії влади "Право і справедливість" за 2023 рік та вирішила позбавити її 10 мільйонів злотих (2,33 мільйона євро) державного фінансування.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Interia.

Голова виборчої комісії Сильвестр Марциняк заявив журналістам після засідання в четвер, 29 серпня, що відомство звинуватило виборчий комітет "ПіС" у порушеннях у фінансуванні виборчої кампанії перед виборами 2023 року на суму 3,6 мільйона злотих.

Головна претензія до колишньої партії влади Польщі полягала в тому, що агітація здійснювалась непартійними юридичними особами й фінансувалась не з партійних коштів

"Наслідки полягають у тому, що "ПіС" як політична партія отримала найбільшу кількість місць і дотація на виборчий комітет становитиме 38 мільйонів злотих, але… ця дотація буде зменшена на 10 мільйонів злотих", – сказав Марциняк.

В уряді Польщі заявили, що опозиція "викрала" учнів для свого мітингу

Додатково він оголосив, що "Право і справедливість" втратить можливість отримувати державні дотації "протягом наступних трьох років".

У "ПіС" уже встигли назвати рішення Державної виборчої комісії "ганебним" і "політичним". Його можна оскаржити в суді протягом 14 днів.

"Право і справедливість" за підсумками парламентських виборів у жовтні минулого року втратили владу, хоч і залишились найбільшою партією в польському Сеймі.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що пов'язана з "ПіС" компанія у 2023 році виграла тендер на закупівлю електрогенераторів для України, які натомість роздали пожежникам у межах передвиборчої кампанії.

Минулого року журналісти з'ясували, що "Право і справедливість" розробляла передвиборчу кампанію під впливом радників прем’єра Угорщини Віктора Орбана, яких найняла влітку, намагаючись утримати владу після восьми років.