У Кишиневі відреагували на наміри Придністров'я карати за термін "Трансністрія"

Новини — П'ятниця, 30 серпня 2024, 19:41 —

Бюро реінтеграції Молдови заявило, що наміри самопроголошеного Придністров’я прирівняти термін "Трансністрія" на позначення регіону до "фашизму" є провокацією, яка не відображає історичні реалії.

Такий коментар відомство надало порталу NewsMaker, повідомляє "Європейська правда".

У чинних нормативних актах Молдови Придністров'я позначають як "адміністративно-територіальні одиниці/населені пункти на лівому березі Дністра і муніципалітет Бендери", "східні райони Республіки Молдова", "придністровський регіон", "лівобережжя Дністра".

"Термін "Трансністрія" ("Задністров'я") увійшов у вжиток ще до Першої світової війни і стосувався територій на лівому березі Дністра, переважно населених молдованами", – нагадали в молдовському Бюро реінтеграції.

Реклама:

Там звернули увагу, що "Трансністрія" зустрічається і в деяких нормативних актах Молдови, зокрема в Декларації незалежності.

Відомство висловило жаль, "що Тирасполь робить провокаційні декларації, які жодним чином не відображають історичні реалії і не сприяють нормальному переговорному процесу".

Напередодні лідер невизнаного Придністров’я Вадим Красносельський заявив, що ініціює законодавчу заборону на використання назви "Трансністрія" на позначення регіону.

Як відомо, серед жителів Молдови розходяться думки, як бути з Придністров'ям – самопроголошеною країною на лівому березі Дністра, але 75% проти силового рішення.

Читайте також: Настав час ліквідувати Придністров’я. Як для цього має і як не може діяти Україна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: