Міністр оборони Естонії припустив, що за вибухами на військовому заводі Diehl стоїть ФСБ

Новини — Субота, 31 серпня 2024, 13:35 — , з Праги

Очільник Міністерства оборони Естонії Ханно Певкур вважає, що версія про причетність Росії до вибухів на військовому виробництві у Німеччини є дуже реалістичною.

Про це він заявив у дискусії під час конференції GLOBSEC у Празі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Міністр зазначив, що гібридні атаки Росії на держави-члени НАТО почалися задовго до того, як Альянс почав обговорювати гібридні методи ведення війни.

"Естонія стикається з гібридними атаками Росії, включно з кібератаками, з 2007 року. Спершу це були лише кібератаки, потім фізичні атаки, потім вибухи… У нас є чіткі докази, що це атаки, організовані урядом (Росії. – Ред.). І Росія, очевидно, таким чином випробовує нас – як далеко вона може зайти до задіяння статті 5 НАТО", – заявив він.

Реклама:

На думку міністра, подібна активність відбувається і у інших державах Альянсу.

"Німеччина зараз буде детально розслідувати атаки на військове виробництво, яка відбулася учора. І я не здивуюся, якщо зрештою виявиться, що це було влаштовано ФСБ. Бо це саме те, що вони роблять – атакують на нашу оборонну промисловість", – припустив Певкур.

На думку міністра, головна проблема – невизначеність реакції Альянсу на це. "Питання в тому, коли ми зможемо сказати – це перейшло рівень для (активації. – Ред.) статті 5", – заявив він.

Як повідомлялося, 30 серпня у Німеччині стався вибух на заводі оборонного концерну Diehl Defence у німецькому Тройсдорфі.

Навесні 2024 року на одному з заводів Diehl у південно-західній частині Берліна сталася пожежа. У результаті вщент вигоріло технічне приміщення на першому поверсі заводської будівлі, збитки становлять мільйони доларів.

За цією пожежею припускали "російський слід", проте слідство не знайшло доказів цього.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: