У Німеччині винесли вирок за пропалестинське гасло "Від річки до моря"

Вівторок, 6 серпня 2024, 18:42 - Олег Павлюк

Районний суд Берліна засудив жінку до штрафу в 600 євро за використання суперечливого гасла "Від річки до моря Палестині буде воля" (From the river to the sea Palestine will be free) на пропалестинському мітингу.

[SOURCE]Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Zeit.

Суд постановив, що використання пропалестинського гасла, яке засуджена 22-річна жінка виголосила на забороненому мітингу в Нойкьольні в жовтні 2023 року, було потуранню кримінальним злочинам.

"Суд насамперед був стурбований контекстом цього гасла, зокрема тісним часовим зв'язком з нападом терористичної організації ХАМАС на ізраїльське населення 7 жовтня 2023 року", – пояснив речник суду.

У рішенні йдеться, що в цьому контексті гасло "Від річки до моря Палестині буде воля" можна розуміти лише як заперечення права Ізраїлю на існування і підтримку нападу ХАМАС.

Німецький суд винесе рішення у знаковій справі щодо пропалестинського гасла

Рішення ще не є остаточним, й адвокат жінки заявив, що подасть апеляцію на вирок.

Ще минулого року Міністерство внутрішніх справ Німеччини в рішенні про заборону діяльності ХАМАС у країні вказало, що гасло "Від річки до моря…" пов’язане з цим рухом, і кожен, хто його використовує, підлягає кримінальному переслідуванню.

Але відтоді суди в Німеччині вже ухвалювали різні рішення.

Наприклад, регіональний суд Мангейма нещодавно звільнив від відповідальності за використання гасла. Адміністративні суди також дійшли різних висновків у справах, що стосуються поліцейських обмежень на пропалестинські демонстрації.

Нагадаємо, торік влада Чехії спільно з правоохоронцями обговорила заходи боротьби з антисемітизмом під час публічних акцій, зокрема, розглянула можливість покарання за гасло "Від річки до моря Палестина буде вільною" за певних обставин.