Туреччина почала приєднання до "геноцидного" позову проти Ізраїлю в Суді ООН

Середа, 7 серпня 2024, 16:34 - Олег Павлюк

Турецька делегація в середу, 7 серпня, офіційно подала до Міжнародного суду ООН заяву про приєднання до позову Південно-Африканської Республіки проти Ізраїлю за звинуваченнями в геноциді в секторі Гази.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Daily Sabah.

Заяву до Суду ООН подала делегація юристів на чолі з депутатом турецької партії влади, Партії справедливості і розвитку, і головою юридичного комітету парламенту Гюнетом Юкселем.

У документі, як заявив він, описуються атаки Ізраїлю на сектор Гази, які "перевершують геноцид і порушують міжнародне право і всі гуманітарні норми", а також наводяться обґрунтування Туреччини для приєднання до справи.

Суд ООН визнав незаконними ізраїльські поселення на окупованих територіях

Юксель додав, що приєднання Туреччини може вплинути на хід позову, оскільки дасть країні доступ до всього судового процесу та можливість виступити в суді.

Про наміри приєднатись до позову ПАР Туреччина – один із найзапекліших критиків Ізраїлю – офіційно заявила ще у травні.

Наприкінці минулого року Південна Африка подала позов до Міжнародного суду ООН, звинувативши Ізраїль у порушенні конвенції про геноцид через воєнні операції в секторі Гази. Відтоді про приєднання до позову заявили зокрема Ірландія та Іспанія.

У січні Міжнародний суд ООН у рішенні щодо тимчасових заходів постановив, що Ізраїль повинен вжити всіх заходів для запобігання актам геноциду в секторі Гази, але не наказав негайно припинити вогонь.