Проти ультраправого політика і палія Корану порушили кримінальну справу у Швеції

Середа, 7 серпня 2024, 19:08 - Олег Павлюк

Прокуратура Швеції оголосила звинувачення в розпалюванні расової ненависті дансько-шведському ультраправому політику та активісту Расмусу Палудану, який став відомим провокаціями проти Туреччини.

[SOURCE]Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на SVT.

Обвинувальний акт стосується подій у Мальме у квітні та вересні 2022 року. Тоді він осквернив і підпалив Коран – священну книгу мусульман, а також допустив зневажливі висловлювання щодо мусульман, арабів та африканців.

"Моя оцінка полягає в тому, що є достатньо підстав для пред'явлення звинувачень, і тепер окружний суд розгляне справу", – прокоментував старший прокурор Адрієн Комб'є-Хогг.

Сам Палудан заявив SVT, що йому невідомо про обвинувачення, але раніше його допитували прокурори як у Данії, так у Швеції. Ультраправий політик наразі перебуває в Данії та каже, що не планує приїжджати до Швеції.

"В інших судових процесах, в яких я брав участь як позивач, я брав участь через відеозв'язок із Данії, і я не бачу причин, чому б мені не брати участь і цього разу", – пояснив він.

Расмус Палудан – лідер данської ультраправої партії "Жорсткий курс", відомий провокаційними акціями проти Туреччини. Минулого року він спалив Коран біля посольств Туреччини у Копенгагені й Стокгольмі, що викликало бурхливу реакцію в мусульманських країнах, зокрема Туреччині.

За даними ЗМІ, в організації принаймні однієї такої акції Палудану допоміг шведський журналіст Чанг Фрік, який також співпрацює з дочірнім підрозділом російського пропагандистського каналу RT.

Минулого року Палудана заочно арештували у Швеції.