Мексика відхилила запит України про арешт Путіна за ордером МКС у разі візиту

Новини — П'ятниця, 9 серпня 2024, 07:53 —

Президент Мексики в четвер відхилив запит уряду України на арешт Владіміра Путіна, якщо російський правитель буде присутній на інавгурації наступного президента Мексики в жовтні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Він відповідав на питання щодо запиту України щодо арешту Путіна у разі його приїзду на інавгурацію.

"Ми не можемо цього зробити", – заявив президент Андрес Мануель Лопес Обрадор журналістам на черговій урядовій пресконференції.

Реклама:

"Це не від нас залежить", – додав він. Щоправда, президент не уточнив, чому саме вони не можуть цього зробити.

Україна попросила Мексику заарештувати Путіна, якщо він буде присутній на церемонії приведення до присяги обраного президента Клаудії Шейнбаум 1 жовтня. У заяві посольства України в Мексиці від 7 серпня міститься посилання на ордер на арешт, виданий Міжнародним кримінальним судом (МКС).

Команда новообраної президентки Клаудії Шейнбаум запросила російського правителя відвідати інавгурацію, зазначивши раніше цього тижня, що надіслала "дипломатичне повідомлення" всім країнам, з якими Мексика підтримує дипломатичні відносини.

Європейська комісія також закликала мексиканську владу заарештувати правителя Росії Владіміра Путіна, якщо він буде присутній на інавгурації.

У березні 2023 року у Міжнародному кримінальному суді видали ордер на арешт Путіна, вважаючи його винним у незаконній депортації тисяч дітей з України. 

Видача ордера означає, що Путіна можуть заарештувати, якщо він поїде до будь-якої країни-члена МКС.

Детально про те, що означає це рішення МКС, дивіться у відеоблозі "ЄвроПравди" та читайте у статті Суд замість трибуналу? Що означає ордер з Гааги на арешт Путіна та чому цього недостатньо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: