Прем’єр Грузії заявив, що влада сама запропонує гранти громадським організаціям та ЗМІ

Новини — Вівторок, 10 вересня 2024, 08:14 —

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе на тлі набрання чинності скандальним законом про "іноагентів" заявив, що держава створить власний фонд для грантового фінансування грузинських громадських організацій та ЗМІ; в опозиції обурилися ініціативою. 

Про це повідомляє "Новости-Грузия", пише "Європейська правда". 

Кобахідзе заявив, що хоче створити державний фонд для грантового фінансування НУО та медіа, який буде наповнюватися з бюджету. Він подав цю ініціативу як "крок назустріч" громадським організаціям, які буцімто ризикують втратити фінансування міжнародних донорів у разі виконання вимоги закону "Про прозорість іноземного впливу".

"Багатьом НУО деякі іноземні донори погрожували припиненням фінансування, якщо вони зареєструються… На цьому тлі та загалом, виходячи з інтересів країни, ми вирішили створти грантову програму для грузинських неурядових організацій, яка буде повністю фінансуватися з держбюджету коштами грузинських платників податків", – заявив прем’єр.

Реклама:

Кобахідзе сказав, що у найближчі місяці проведуть організаційну підготовку, а перші гранти почнуть видавати з січня 2025 року. 

В опозиції обурилися ініціативою. Лідер політсили "Ахалі" Ніка Гварамія назвав наміри фінансувати НУО з бюджету "абсурдом і підкупом неурядових організацій". 

Депутат Роман Горіцидзе з групи "Єврооптимісти" заявив, що у партії влади вочевидь надумали перетворити неурядові організації в "проурядові". 

"Це антидержавна ідея, яка знищує один із найважливіших сегментів громадянського суспільства у Грузії. Вони хочуть підкупити незалежний громадський сектор, щоб не чути критики", – обурився він. 

Раніше Кобахідзе звинуватив у брехні сенаторку США, яка розкрила, що він на зустрічі з делегацією просив припинити фінансування усіх громадських організацій, які критично ставляться до уряду "Грузинської мрії".

Нагадаємо,  у Грузії очікують рішення Конституційного суду за об’єднаним позовом багатьох позивачів, включно з президенткою, проти ухваленого закону про "іноагентів". 

Багато громадських організацій та ЗМІ заявили, що принципово не збираються виконувати вимогу закону, який поведе країну "російським шляхом". 

У реєстр "організацій, що впроваджують інтереси іноземної сили" добровільно зареєструвалися близько 500 організацій. Переважно йдеться про невеликі організації, що ймовірно пов’язано з тим, що вони не мають ресурсів на сплату штрафів та судову тяганину. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: