Угорщина, що блокує кошти на зброю Україні з фонду ЄС, хоче підтримати з цього фонду Чад

Вівторок, 10 вересня 2024, 11:06 - Христина Бондарєва

Угорщина вирішила ініціювати підтримку оборонного потенціалу Чаду з Європейського фонду миру – механізму, в якому Будапешт блокує компенсації країнам-членам ЄС за передане Україні озброєння.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Telex.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто провів спільну пресконференцію зі своїм чадським колегою Абдеррахманом Куламаллою з нагоди візиту президента Чаду до Будапешта, який Сійярто назвав історичним, підкресливши, що такого візиту раніше не було.

Згідно з угодою про оборонне співробітництво Угорщини та Чаду, яка була опублікована в угорській офіційній газеті в понеділок увечері, країни разом боротимуться з тероризмом шляхом взаємного обміну військовими знаннями та досвідом.

Сійярто зазначив, що угорський уряд ініціював виділення Європейським Союзом 14 мільйонів євро з так званого Європейського фонду миру на підтримку розвитку оборонного потенціалу Чаду. 

"Пропозиція Угорщини була включена до порядку денного засідання комітету послів ЄС, запланованого на 26 вересня, і ми сподіваємося, що ця пропозиція буде прийнята", – сказав він.

Угорщина блокує виділення з Європейського фонду миру мільярдів євро на фінансування військової допомоги Україні.

Це відбувається попри те, що Будапешт має запевнення: внески Угорщини в Європейський фонд миру не будуть спрямовуватись на будь-яку військову допомогу Україні.