МЗС Естонії відмежувалось від поїздки депутатів до Китаю

Новини — Вівторок, 10 вересня 2024, 18:39 —

Міністерство закордонних справ Естонії заявило, що не було причетне до організації візиту делегації естонського парламенту до Китаю, який оплатила китайська сторона.

Про це представниця відомства Лійза Тоотс сказала в коментарі ERR, повідомляє "Європейська правда".

Шість естонських депутатів, що входять до групи з парламентських зв'язків із Китаєм, відвідали КНР із десятиденним візитом, що тривав із 29 серпня до 9 вересня. Витрати делегації в Китаї оплатила китайська сторона.

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна заявив, що візит не має гарного вигляду, особливо з урахуванням часткової оплати витрат китайською стороною.

Реклама:

Речниця естонського МЗС наголосила, що посольство в Пекіні та центральний апарат відомства "не відігравали жодної ролі в ініціюванні візиту або узгодженні його програми".

"Це було зроблено китайським посольством в Естонії спільно з Китайським державним інститутом зовнішньої політики, який був офіційною приймаючою організацією делегації", – додала Тоотс.

Вона вказала, що МЗС Естонії провело для депутатів відеобрифінг щодо естонсько-китайських відносин та відносин між Китаєм і ЄС перед поїздкою.

"Усе ж таки з урахуванням принципу поділу влади міністерство закордонних справ не виносить депутатам Рійгікогу приписів і заборон, і вони вільні у своїх рішеннях і діях", – зазначила представниця.

Нагадаємо, у 2022 році Естонія вийшла з формату співпраці Центрально-Східної Європи та Китаю, реагуючи на роль останнього у підтримці російської агресії та все більшу залежність Європи від китайської торгівлі.

Минулого року стало відомо, що Естонія вирішила дозволити Тайваню відкрити в себе представництво без дипломатичного статусу для посилення економічних і культурних зв’язків між сторонами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: