Низький рівень Дунаю відкрив затонулі кораблі Другої світової в Сербії і Угорщині

відео
Новини — Середа, 11 вересня 2024, 10:20 —

У Сербії та Угорщині зниження рівня води в Дунаї відкрило для загалу уламки військових кораблів, затоплених під час Другої світової.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство Reuters.

Уламки нацистських кораблів з'явилися поблизу сербського річкового порту Прахово після посухи в липні та серпні, яка призвела до падіння рівня води в річці.

Чотири судна також були виявлені в угорському національному парку Дунай-Драва поблизу міста Мохач, де у вівторок рівень води в Дунаї становив лише 1,5 метра, що стало наслідком сильної спеки і тривалої посухи в липні та серпні.

Судна, виявлені в Прахово, були одними з сотень, потоплених нацистами в 1944 році, коли вони відступали перед наступаючими радянськими військами, знищуючи кораблі. Уламки можуть перешкоджати річковому руху під час низького рівня води.

Деякі з кораблів, розкидані по руслу річки, все ще мають башти, командні містки, зламані щогли та покручені корпуси, в той час як інші здебільшого лежать під піщаними мілинами.

У вівторок рівень Дунаю в Будапешті становив 1,17 метра порівняно з рекордно низьким показником у 0,4 метра, зареєстрованим у жовтні 2018 року. Під час паводків Дунай піднімається значно вище 6 метрів.

"Східна Європа переживає критичні умови посухи, які впливають на посіви та рослинність", – йдеться на сайті європейської кліматичної служби Copernicus в останньому звіті про посуху, опублікованому на початку цього місяця.

У понеділок розпочалися довгоочікувані дощі, які, як очікується, до вихідних піднімуть рівень Дунаю приблизно до трьох метрів у Мохачі, і річка, ймовірно, знову затопить затонулі кораблі.

Рівень води в найдовшій річці Польщі, Віслі, впав до рекордно низького показника, в результаті чого у Варшаві оголилися піщані мілини, а водна артерія стала настільки мілкою, що на відео зняли лося, який переходив через річку на одній з ділянок у сільській місцевості.

Останніми роками екстремальне обміління спостерігалося і на інших річках Європи, зокрема Рейні

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: