Ердоган: Повернення Криму Україні є вимогою міжнародного права

Новини — Середа, 11 вересня 2024, 13:56 —

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Крим повинен повернутись до складу України відповідно до норм міжнародного права. 

Про це він сказав у своєму відеозверненні до учасників Кримської платформи, текст якого наводить турецьке державне агентство Anadolu, повідомляє "Європейська правда".

Ердоган відзначив, що анексія Криму, проти якої виступала Туреччина з першого дня, ще більше поглибила страждання кримських татар, які 80 років тому пережили депортацію. 

"Наша підтримка територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України залишається непохитною. Повернення Криму до складу України є вимогою міжнародного права", – заявив турецький президент. 

Реклама:

Він підкреслив, що забезпечення безпеки та добробуту кримських татар є одним із пріоритетів зовнішньої політики Туреччини. 

Ердоган також наголосив, шо кримські татари мають право жити вільним, безпечним і мирним життям на своїй батьківщині.

"Приємно, що в червні після майже трирічного полону звільнили заступника голови Національної асамблеї кримських татар Нарімана Джеляла. Ми сподіваємося на якнайшвидше звільнення всіх кримських татар, у тому числі братів Асана та Азіза Ахтемових", – сказав Ердоган. 

Він висловив сподівання, що війна в Україні завершиться справедливим і міцним миром на основі територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України.

11 вересня у Києві відбувається саміт Кримської платформи. 

На нього прибули, зокрема, прем’єрка Латвії та президент Литви, прем’єр-міністр Хорватії та спікер Сенату Чехії, держсекретар США та глава МЗС Британії, а також спікер парламенту Молдови. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: