Прем’єр Британії відповів на лякалки Путіна про втягування НАТО у війну

Новини — П'ятниця, 13 вересня 2024, 09:10 —

Глава уряду Британії Кір Стармер відповів на залякування російського лідера Владіміра Путіна про те, що будь-яке використання британських ракет дальнього радіуса дії на російській території призведе до війни НАТО з його країною.

Про це Стармер сказав журналістам дорогою до США, його слова наводить The Guardian, повідомляє "Європейська правда".

Стармер заявив, що Владімір Путін розпочав війну в Україні і може закінчити її в будь-який момент. Прем'єр-міністр Британії спілкувався з журналістами по дорозі до Вашингтона на зустріч з президентом США Джо Байденом, де, як очікують, вони обговорять питання обмежень далекобійних ударів по РФ.

"Росія розпочала цей конфлікт. Росія незаконно вторглася в Україну. Росія може негайно припинити цей конфлікт. Україна має право на самооборону", – сказав Стармер, відповідаючи на погрози російського лідера.

Реклама:

Він додав, що Британія надала "підготовку і можливості", щоб допомогти Україні відбити російське вторгнення, і сказав, що він відвідує президента США частково тому, що "очевидно, що існують подальші дискусії про природу цих можливостей".

Прем'єр-міністр Британії зауважив, що не коментуватиме удари Storm Shadow безпосередньо, але додав, що хоче переконатися, що "всі рішення, які ми ухвалюємо, перебувають у стратегічному контексті".

"У найближчі кілька тижнів і місяців можливі дійсно важливі події, як в Україні, так і на Близькому Сході, і тому необхідно ухвалити низку тактичних рішень", – відзначив Стармер.

Днем раніше видання The Guardian повідомило, що США і Британія домовилися разом з іншими союзниками дозволити Україні вражати військові цілі на території Росії ракетами Storm Shadow, що є давньою вимогою Києва.

У четвер Путін заявив, що будь-який крок Заходу, який дозволить Києву використовувати таку далекобійну зброю проти цілей на території Росії, означатиме, що НАТО перебуває у стані війни з РФ, що є різкою ескалацією його риторики щодо війни.

За даними видання Politico, Білий дім фіналізує роботу над планом послаблення обмежень на використання Україною зброї, наданої США, для завдання ударів по російській території.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: