Червоне попередження про повені розширили майже на всю Чехію, включно з Прагою

П'ятниця, 13 вересня 2024, 14:12 - Марія Ємець

Максимальний рівень попередження про повені через екстремальні зливи розширили на більшу частину території Чехії, включно зі столицею.

[SOURCE]Про це повідомляє IDNES, пише "Європейська правда". 

Пік опадів очікується найближчої доби. Чеський інститут метеорології (ČHMÚ) розширив найвищий "червоний" рівень попередження на нові регіони країни – столицю Прагу, більшу частину Центральної Богемії, частину Плзенського краю. Червоний або помаранчевий рівень попередження тепер охоплює більшу частину території країни. 

Найбільше підвищення рівня води у річках очікують у суботу й неділю, сильні дощі можуть тривати щонайменш до ночі понеділка. Залежно регіону, очікують від 100 до навіть 400 мм опадів. 

Прем’єр-міністр Петр Фіала, який вранці скликав зустріч команди кризового реагування, заявив, що прогнози підтверджуються і слід "готуватись до найгіршого". 

"Зараз наближається "перша хвиля", і попереду у нас непрості дні… Ми дослухаємося до рекомендацій експертів, ми робимо усе можливе, щоб запобігти руйнуванню майна і небезпеці для людей", – заявив Фіала та закликав громадян бути обережними.

Міністр внутрішніх справ Віт Ракушан запевнив, що країна добре готова зустрічати стихію, наготові тисячі рятувальників і за потреби до них можуть долучити військових. 

До високої води готуються також на південному заході Польщі. Прем'єр Дональд Туск особисто приїздив у регіон, щоб поспілкуватися з місцевою владою перед наближенням стихії.

Загроза повені вплинула і на рішення влади німецького Дрездена невідкладно демонтувати секцію мосту через Ельбу, що обвалилася у середу.

Перед цим останніми днями рівень у річці Вісла в районі Варшави побив кілька історичних мінімумів, а угорські депутати зустрілися в пересохлому руслі Тиси, щоб бити на сполох через посуху.