Орбан скасував виступ у Європарламенті через загрозу повені в Угорщині

Понеділок, 16 вересня 2024, 13:45 - Уляна Кричковська

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відклав виступ у Європарламенті через повені в країні.

Про це він написав у Х (Twitter), передає "Європейська правда".

Орбан повідомив, що через екстремальні погодні умови і повені, що тривають в Угорщині, він відклав виконання всіх своїх міжнародних зобов'язань.

Як зазначило видання Politico, у середу угорський лідер мав виступити перед парламентом у Страсбурзі і представити програму діяльності угорського головування в Раді ЄС.

У заяві Європейського парламенту зазначили, що очільникця Європарламенту Роберта Метсола поговорила з Орбаном, щоб повідомити, що Європейський парламент готовий зробити все можливе, щоб допомогти всім, хто постраждав.

"Метсола зрозуміла ситуацію і погодилася, що вона зв'яжеться з політичними групами для проведення дебатів з прем'єр-міністром, запланованих на цей тиждень, щодо пріоритетів головування, які будуть перенесені на наступне засідання", – йдеться в заяві.

Зранку повідомлялося, що в Угорщині готуються до великої повені на Дунаї, до угорської частини якого наближається велика вода з інших центральноєвропейських країн. 

Міністр оборони оголосив, що армія також долучиться до реагування на стихійне лихо. Залучать близько 12 000 осіб, в райони очікуваних підтоплень перекидають гусеничні машини-амфібії. 

Раніше про наближення "повені десятиліття" попередив мер Будапешта.

Як відомо, від масштабних повеней потерпають південний захід Польщі, схід Чехії та Нижня Австрія, відомо про щонайменш трьох загиблих