Французькі ультраправі критикують Макрона за поступливість перед фон дер Ляєн

Новини — Понеділок, 16 вересня 2024, 15:26 —

Французька ультраправа партія "Національне об'єднання" розкритикувала президента Емманюеля Макрона за те, що він піддався тиску з боку Брюсселя після того, як Тьєррі Бретон раптово відмовився від посади єврокомісара.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Politico.

Бретон приголомшив і Брюссель, і Париж своєю шокуючою заявою про відставку в понеділок вранці, в якій він звинуватив свою керівницю, президентку Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн, в тому, що вона діяла за його спиною і намагалася переконати Макрона позбутися його в обмін на більш впливовий портфель в наступному складі комісії.

Невдовзі після цього міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне був номінований на посаду нового члена Єврокомісії.

Реклама:

"Сьогодні фон дер Ляєн змушує Францію відмовитися від кандидатури Бретона. Більше немає жодних обмежень... Франція (а згодом і інші країни) не матимуть іншого вибору, окрім як знову подати бажану їй кандидатуру. Якщо Франція не відреагує, це буде глибокий і незворотній розлом", – заявив Себастьєн Шену, член "Національного об'єднання".

"То це німкеня (Урсула фон дер Ляєн) дає собі право обирати, кого вона хоче або не хоче, аби він представляв Францію в комісії?", – додав депутат Європарламенту від "Національного об'єднання" Тьєррі Маріані.

Хоча "Національне об'єднання", яке здобуло перемогу над центристами Макрона на виборах до Європарламенту в червні, виступало проти рішення висунути Бретона на другий термін, його відставка дала Марін Ле Пен та її союзникам можливість набрати політичні бали, звинувативши президента в тому, що він виконує накази з Брюсселя.

Французькі ліві виступили з аналогічною критикою на адресу Макрона. Голова Французької комуністичної партії Фаб'єн Руссель назвав цей крок "скандальним" і звинуватив фон дер Ляєн у порушенні суверенітету Франції у своєму пості на X.

Навіть у таборі Макрона дехто розглядає крок фон дер Ляєн як небажаний силовий переворот.

Французький депутат Європарламенту з табору Макрона, який побажав залишитися анонімним, щоб відверто висловитися з цього приводу, звинуватив фон дер Ляєн у "шантажі" і спробі скористатися тим, що "Франція ослаблена своєю нинішньою політичною ситуацією".

Читайте також: 26 "друзів" Урсули: хто керуватиме у Брюсселі наступні 5 років та на що розраховувати Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: