США наклали санкції на посадовців і лідерів проросійського руху Грузії

Новини — Понеділок, 16 вересня 2024, 19:45 —

Міністерство фінансів США в понеділок, 16 вересня, оголосило про запровадження санкцій проти двох урядових посадовців і двох приватних осіб Грузії у зв'язку з жорстоким придушенням мирних протестів і розправами з політичними опонентами.

Про це йдеться в заяві на сайті американського Мінфіну, яку цитує "Європейська правда".

Під американські обмеження потрапили керівник спецназу Міністерства внутрішніх справ Грузії Звіад Харазішвілі ("Хареба") і його заступник Мілері Лагазаурі. Вони причетні "до жорстоких репресій проти мирних протестувальників та політичних опонентів", йдеться в повідомленні.

Також санкції США накладені на лідерів проросійської партії та руху Alt-info Коку Моргошіа і Зуру Махарадзе, які "несуть відповідальність за придушення свободи мирних зібрань грузин, які беруть участь у демократичному процесі та мирному вираженні поглядів".

Реклама:

Рух Alt-Info, заснований у 2021 році, відзначався прокремлівською риторикою, а також неодноразовими акціями зі спалення прапорів ЄС і нападами на ЛГБТ-заходи в Грузії.

"Сьогоднішні дії підкреслюють нашу стурбованість наслідками антидемократичних дій в Грузії та спробами ключових осіб використовувати насильство і залякування для досягнення своїх цілей", – заявив виконувач обов’язків заступника міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки БредліСміт.

На початку червня Державний департамент США запровадив візові санкції проти грузинських посадовців і політиків, відповідальних за антизахідну риторику та насильницький розгін протестів проти закону про "іноагентів".

Хоча їхні імена опубліковані не були, грузинські ЗМІ довідались, що у переліку присутній лідер фракції партії влади "Грузинська мрія" Мамука Мдінарадзе, а також уже згаданий вище "Хареба".

Сполучені Штати також говорили, що можуть переглянути допомогу, яку надають Грузії, через ухвалення скандального закону та антизахідний розворот країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: