Президентка Єврокомісії оголосила розподіл портфелів між країнами й кандидатами

Вівторок, 17 вересня 2024, 11:44 - Марія Ємець

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, як планує розподілити портфелі єврокомісарів між кандидатами різних країн ЄС.

Як повідомляє "Європейська правда", про це вона сказала на пресконференції у Брюсселі. 

Урсула фон дер Ляєн розповіла про визначену нею структуру Єврокомісії та розподіл посад віцепрезидентів і профільних єврокомісарів, серед яких декілька мають особливу вагу для України.

Ключовий для України портфель єврокомісара з розширення отримала представниця Словенії Марта Кос, вона буде відповідати також за співпрацю зі східними сусідами ЄС.

"Вона продовжить роботу над підтримкою України, продовженням відбудови та підтримкою країн-кандидатів на шляху до вступу", – зазначила фон дер Ляєн.

Представнику Словаччини (потенційно проблемної країни для України) Марошу Шефчовичу доручили новий портфель єврокомісара з торговельної та економічної безпеки, міжінституційних відносин та прозорості. 

Латвієць Валдіс Домбровскіс призначений єврокомісаром з питань економіки та продуктивності. Спершу були сподівання, що він може отримати портфель комісара з питань розширення. 

Представник Литви, "друг України" Андрюс Кубілюс призначений на нову посаду комісара з питань оборони і космосу. 

"Він працюватиме над розвитком оборонного союзу та підсиленням нашої інвестиційної та промислової спроможності", – зазначила фон дер Ляєн. 

Представнику Угорщини Оліверу Варгеї, як і очікувалося, виділили маловпливову посаду комісара з питань охорони здоров’я і добробуту тварин. 

Пйотр Серафін від Польщі стає комісаром з бюджету, протидії шахрайству та публічного адміністрування і буде доповідати напряму фон дер Ляєн. До його повноважень увійде, зокрема, підготовка наступного довгострокового бюджету ЄС. 

Ще один важливий для України портфель комісара з сільського господарства отримав представник Люксембургу Крістоф Гансен. 

Очільниця МЗС Бельгії Аджа Лябіб переходить до Єврокомісії і отримує посаду єврокомісара з підготовки до надзвичайних ситуацій та кризового реагування, суміщену з посадою комісара з питань рівності.

Представниця Хорватії Дубравка Шуїця отримала нову посаду єврокомісара у справах Середземномор’я (яку раніше прогнозували представнику Кіпру). 

Єврокомісар від Нідерландів Вопке Хукстра отримує портфель відповідального за клімат і "чисту" економіку, а також буде займатися питаннями оподаткування. 

Йозеф Сікела від Чехії відповідатиме за міжнародні партнерства ЄС. 

Представник Кіпру Костас Кадіс стане єврокомісаром у справах риболовства та океанів. 

Марія Луїс Альбукерке з Португалії призначена комісаркою з фінансових послуг, заощаджень та "інвестиційного союзу". 

Австрійцю Магнусу Брюннеру віддали портфель комісара з внутрішніх справ та міграції.

Представниця Швеції Єссіка Русвалль буде відповідальною за довкілля, водні ресурси і конкурентну "циклічну" економіку. 

Дан Йоргенсен від Данії стає комісаром з енергетики і житлових питань.

Кандидатка від Болгарії Єкатерина Захарієва буде комісаркою з досліджень та інновацій. 

Ірландець Майкл Макграт стане комісаром з демократії, судочинства і верховенства права. 

Представник Греції Апостолос Ціцікостас буде опікуватися транспортом і туризмом.

Мальтієць Гленн Мікалефф (кандидатуру якого в кулуарах нібито критикували за майже відсутність досвіду) буде комісаром зі "справедливості між поколіннями", культури, молоді та спорту. 

Про те, як готували новий склад Єврокомісії, "ЄвроПравда" розповідала у статті 26 "друзів" Урсули: хто керуватиме у Брюсселі наступні 5 років та на що розраховувати Україні.