Лідера словацької опозиції усунули з поста віцеспікера парламенту

Вівторок, 17 вересня 2024, 14:31 - Іванна Костіна

Партії словацької урядової коаліції звільнили лідера опозиційної "Прогресивної Словаччини" Міхала Шимечку з посади віцеспікера парламенту.

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Aktuality.

На таємному голосуванні 76  зі 150 депутатів підтримали пропозицію про його відкликання, троє депутатів від коаліційного "Гласу" були проти.

Усунення з посади було ініційоване коаліційними партіями Smer і SNS. Коаліція хотіла усунути Шимечку, оскільки він нібито захищав фінансові інтереси своєї сім'ї, організовуючи протести. За словами депутатів двох коаліційних партій, неурядові організації, в яких працюють члени сім'ї Шимечки, отримують субсидії.

Шимечка вже відреагував на це рішення. Він написав у соціальній мережі: "Пане Фіцо, ви можете звільнити віцеспікера парламенту, але ви не можете звільнити лідера опозиції. Я з нетерпінням чекаю перемоги над вами на виборах. Тепер у мене є для цього ще кілька годин на день".

Голова "Прогресивної Словаччини" неодноразово відкидав претензії коаліції.

Опозиційні партії не брали участі в голосуванні на знак протесту проти дій коаліції. Міхал Шимечка у вівторок вранці назвав цю ініціативу фарсом.

Нагадаємо, наприкінці серпня перевірка систем оповіщення у містечках довкола міста Банська Бистриця спровокувала питання через те, що з гучномовців пролунав фрагмент радіоефіру з критикою від прем’єра Роберта Фіцо на адресу опозиційного лідера.

Фіцо критикував Шимечку, нібито опозиціонер ініціює протести задля захисту фінансових інтересів родини та обіцяв ініціювати його усунення з посади віцеспікера парламенту. 

У "Прогресивній Словаччині" тоді відреагували словами, що Фіцо та його уряд "діють як комуністи", коли починають атакувати родину політичних суперників.

Читайте також: Брудний прийом Роберта Фіцо: як словацька влада посилила тиск на опозицію.