Прем'єр Грузії погрожує переглянути відносини зі США у разі нових санкцій

Новини — Середа, 18 вересня 2024, 10:33 —

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що Грузія збирається переглянути відносини зі Сполученими Штатами у разі нових санкцій. 

Як повідомляє "Європейська правда", його заяву цитує агентство "Новости-Грузия" за повідомленням пресслужби.

Після зустрічі прем’єра з послом США у Грузії Робін Данніган Кобахідзе заявив, що Тбілісі "суттєво перегляне" позиції у відносинах із США у разі нових рішень Вашингтона про санкції проти представників країни.  

"Ухваливши таке рішення (останні оголошені санкції 16 вересня. – Ред.), американська сторона наблизилася до критичної точки. У разі ухвалення ще одного подібного рішення це може спричинити суттєвий перегляд позиції Грузії у грузинсько-американських відносинах", – заявив Кобахідзе. 

Реклама:

Він також висловив думку, що санкції від 16 вересня "розраховані на збільшення шансів опозиції перед виборами", але "контрпродуктивні" і "не налякають" владу. 

Нагадаємо, 16 вересня США оголосили санкції проти двох посадовців і двох приватних осіб з Грузії, зокрема у зв’язку з жорстким розгоном мирних акцій протесту проти скандального закону про "іноагентів".

Під санкції потрапили керівник спецпризначенців МВС Грузії Звіад Харазішвілі і його заступник Мілері Лагазаурі.  

Також це лідери проросійської партії та руху Alt-info Кока Моргошіа і Зура Махарадзе, які потрапили під обмеження "за придушення свободи мирних зібрань грузин". Alt-info відомі нападами на заходи ЛГБТ-спільноти. 

Також цього тижня опозиційний телеканал Formula з посиланням на свої джерела повідомив, що у ЄС вже нібито досягнута домовленість держав-членів щодо призупинення безвізу для громадян Грузії після парламентських виборів у разі подальшого погіршення ситуації з дотриманням демократичних принципів. Прем’єр назвав ці чутки "дешевим шантажем".

Дивіться також відеоблог "ЄвроПравди" про те, що означають плани влади Грузії "вибачитися за війну" 2008 року, та читайте статтю "Як влада Грузії знімає з РФ відповідальність за війну 2008 року".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: