Нідерланди хочуть для себе винятку з міграційних правил ЄС

Середа, 18 вересня 2024, 14:19 - Іванна Костіна

Правий уряд Нідерландів заявив у середу, що звернувся до ЄС з проханням про відмову від міграційних правил спільноти, щоб мати змогу обмежити небажані прибуття шукачів притулку.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Своїм проханням уряд Нідерландів дав зрозуміти, що хоче самостійно визначати свою міграційну політику без озирання на Брюссель.

"Я щойно повідомила Єврокомісію, що я хочу, щоб Нідерланди отримали виняток в межах європейської міграційної політики. Ми повинні знову відповідати за нашу власну політику притулку", – заявила міністерка міграції Маржолейн Фабер.

Уряд на чолі з націоналістичною партією Герта Вілдерса PVV, що перебуває при владі з липня, має намір оголосити національну кризу притулку, що дозволить йому впроваджувати заходи без схвалення парламенту.

Очікується, що Брюссель дасть відсіч, враховуючи, що країни-члени ЄС, включаючи Нідерланди, в грудні 2023 року домовилися про новий загальноєвропейський міграційний пакт.

"Ви не можете відмовитися від прийнятого законодавства в ЄС, це загальний принцип", – заявив минулого тижня речник ЄС Ерік Мамер про позицію Нідерландів.

Згідно з даними ЄС, у 2023 році Нідерланди отримали дві заяви про надання притулку на 1000 жителів, що відповідає середньому показнику по Євросоюзу. Десять держав-членів мали вищу частку.

Однак після багатьох років бюджетних скорочень єдиний в країні центр реєстрації шукачів притулку був переповнений, і час від часу сотні людей були змушені спати на вулиці.

Як відомо, 5 вересня повідомлялося, що уряд Нідерландів має намір припинити фінансування будь-якої форми розміщення шукачів притулку, яким було відмовлено в наданні статусу резидента і наказано покинути країну.