Литва до кінця року хоче надати Україні зброї на ще 40-50 млн євро

Новини — Середа, 18 вересня 2024, 16:56 —

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас заявив, що цього року його держава планує передати Україні допомогу ще на 40-50 мільйонів євро.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на LRT.

Після закритого засідання комітету Сейму Литви з національної безпеки і оборони, де Кащюнас говорив про військову допомогу Україні, він розповів журналістам, що цього року її нададуть на ще "близько 40-50 мільйонів євро".

Із них, як уже повідомлялось, 10 мільйонів євро Литва інвестує у виробництво ракетного безпілотного комплексу "Паляниця" в Україні. Також вона передасть Києву радари, обладнання для розмінування, системи ППО малої дальності.

Реклама:

"Ми шукаємо на ринку системи ППО малої дальності, які можна буде купити і передати. У такому разі не буде необхідності відмовлятися від своїх ресурсів", – пояснив глава литовського Міноборони.

За словами Кащюнаса, підтримка України ґрунтується на трьох ключових принципах: мінімальне використання ресурсів литовської армії з обов'язковою подальшою компенсацією, планування майбутніх потреб України та сприяння розвитку литовської оборонної промисловості.

Загалом з початку року Литва вже надала Україні допомогу на 153 мільйони євро. Країна зобов'язується щорічно виділяти Україні щонайменше 0,25% свого ВВП на військову допомогу, що наразі становить близько 190 мільйонів євро.

Наприкінці серпня Литва відзвітувала про черговий пакет військової допомоги, який передала Києву.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: