В ЄС є охочі замінити транзит газу РФ азербайджанським, та Україна таких перемовин не веде

ексклюзив, оновлено
Новини — Четвер, 19 вересня 2024, 14:09 — ,

Уточнення від 19.12. В новину внесені доповнення після пояснень від співрозмовника ЄвроПравди.

В українському уряді знають, що під виглядом транзиту азербайджанського газу може реалізовуватись схема заміщення: Азербайджан може купувати російський газ для себе, щоб вивільнити обсяги для імпорту до ЄС.

Про це кореспонденту "Європейської правди" розповіло джерело в Кабміні.

За словами співрозмовника, у Києві розуміють, що заміщення з Росії до Європи газом з Азербайджану є фактично формальністю, аби не купувати газ у РФ, адже до азербайджанського газу може підмішуватися російський.

Реклама:

"Ми свідомі того, що з цього газу щонайменше частина може бути російським.– розповідає співрозмовник "ЄвроПравди".

За його словами, Європейським країнам "комфортніше перед своїм суспільством вдавати, що вони закуповують газ в третіх країнах, а не в Росії".

"Наша ціль як держави засанкціонувати російську молекули і газу, і нафти. І ми цього вимагаємо вже протягом всієї цієї повномасштабної війни.

На жаль, частини європейських країн дуже залежні від російського енергетичного продукту і їхня національна безпека лежить в цій площині. Ми наполегливо і невідворотно рухаємося до запровадження санкцій на російський енергетичний продукт. І точно цього доб'ємося", – зазначив співрозмовник в уряді.

Додано в 19.12: Джерело в уряді підкреслює, що наразі між Україною та Азербайджаном немає ані підписаного договору про транзит газу, ані відповідних перемовин. "Проте якщо Угорщина чи Словаччина, виключно за підтримки Єврокомісії, у відповідності до нашої Угоди про асоціацію, попросять нас транспортувати, наприклад, азербайджанський газ, у нас не буде підстав їм відмовити",– уточнив він.

Як повідомляли, у липні 2024 року Україна і Європейський Союз звернулись до Азербайджану із пропозицією постачати природний газ до Європи через Україну після того, як в кінці року закінчиться чинний контракт з Росією про транзит.

Теперішня єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон нещодавно заявляла, що ЄС вже готовий повністю відмовитися від постачання з Москви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: