Шольц закликав сформувати уряди без правих екстремістів після земельних виборів у Німеччині

Новини — Понеділок, 2 вересня 2024, 07:46 —

У своїй першій реакції на земельні вибори в Саксонії і Тюрингії канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав до формування "стабільних урядів без правих екстремістів".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Tagesschau.

Шольц назвав результати земельних виборів "гіркими" і закликав партії в Саксонії і Тюрингії створювати альянси без ультраправої "Альтернативи для Німеччини".

"Всі демократичні партії зараз покликані сформувати стабільні уряди без правих екстремістів", – сказав Шольц.

Реклама:

Результати "АдН" в Саксонії і Тюрингії викликають у нього занепокоєння. "Наша країна не може і не повинна до цього звикати. "АдН" завдає шкоди Німеччині. Вона послаблює економіку, розділяє суспільство і руйнує репутацію нашої країни", – підкреслив Шольц.

Водночас соціал-демократ високо оцінив згуртованість його власної СДПН. "Результати недільних виборів гіркі – і для нас також. Однак СДПН тримається разом", – підкреслив він.

Шольц вважає, що його політсила разом провела хорошу і чітку виборчу кампанію. "Це було того варте, тому що похмурі прогнози щодо СДПН не справдилися", – сказав він. Це свідчить про те, що боротьба того варта, підкреслив Шольц.

"Тепер мова йде про постійну боротьбу за все більше і більше схвалення", – додав він. Шольц подякував агітаторам СДПН і головним кандидатам Петрі Кепінг (Саксонія) і Георгу Маєру (Тюрингія).

Раніше генеральний секретар СДПН Кевін Кюнерт підкреслив, що уряд і канцлер повинні краще і більше пояснювати політику. Канцлер є головою уряду, і він найбільше ототожнюється з тим, як люди відчувають управління з Берліна, сказав Кюнерт в ефірі телеканалу ZDF.

За результатами виборів у Саксонії і Тюрингії, партія Шольца набирає 7% і 6% відповідно.

За попередніми даними виборчої комісії, "Альтернатива для Німеччини" здобула 32,8% голосів і вперше в історії перемогла на земельних виборах. Її найближчий суперник – ХДС – набрав лише 23,6%.

У Саксонії незначну перевагу здобув ХДС з 31,9%, АдН друга з 30,6%.

Читайте більше про важливі вибори в східних німецьких землях, які можуть мати наслідки для України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: