Президент Португалії попередив  про глибоку політичну кризу в Європі

Новини — Понеділок, 2 вересня 2024, 08:15 —

Президент Португалії Марсело Ребелу де Соуза заявив, що настав "кінець циклу" і попередив про "глибоку кризу", яку переживають європейські політичні системи.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Виступаючи на церемонії закриття Національної зустрічі молоді в Авейру, Ребелу де Соуза сказав, що Європа знаходиться в кінці історичного циклу і на початку іншого.

"Ми перебуваємо на цьому переломному етапі, що світ не буде таким самим...після американських виборів, яким би не був результат, він буде іншим, він не буде таким самим після змін у Китаї, який мав труднощі з управлінням пандемією та економічним відновленням... він не буде таким самим у позиціюванні Російської Федерації чи нових держав у Південній Африці, Бразилії, Туреччині та Індії, він не буде таким самим", – зазначив він.

Реклама:

За словами президента Португалії, є відчуття трансформації, і в ці періоди невизначеності і вразливості зростає кількість воєн, "звідси необхідність боротися за мир, в Європі, в Африці, але також і на Близькому Сході".

Ребелу де Соуза пояснив, що всі політичні системи були розроблені для іншого часу, і вони протрималися "за інерцією".

"Європейські політичні системи перебувають у глибокій кризі, і саме тому відкриваються порожнечі, через які проникають нові неорганічні реалії, які дехто назве популістськими, тому що системи, розроблені після Другої світової війни та переходу від 20 століття до 21 століття, перебувають у кризі".

За його словами, ці системи не пристосувалися до цифровізації, зміни клімату, науково-технічного прогресу, мобільності та прагнень молодих людей.

"Альтернативою старому є старе, старе в ідеях, старе в структурах, старе в організації, старе в людях, і це є проблемою в Європі", – сказав він..

Він попередив, що "Європа відстає" і "втратила свій імпульс", незважаючи на те, що вона очолює боротьбу з кліматичними змінами і міграцією.

На думку португальського президента, існують "позитивні фактори", такі як фонди ЄС, але на короткий період.

"Не гроші вирішують проблему, а знання вирішують проблему", – сказав він, стверджуючи, що "дуже важливо, щоб молоді люди досягли центрів прийняття рішень, керували муніципалітетами, керували регіонами, керували так званою центральною владою... це неминуче, і якщо цього не станеться, то це буде згаяний час і втрачені зміни".

Нагадаємо, прем’єр-міністр Британії Кір Стармер під час свого візиту до Німеччини згадав про загрозу популізму та ультраправих політсил, популярність яких зростає у багатьох країнах Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: