Міністр оборони Фінляндії пояснив необхідність заборони на угоди з нерухомістю для росіян

Новини — Понеділок, 2 вересня 2024, 11:39 —

Міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен вранці, 2 вересня, заявив про плани ввести заборону на операції з нерухомістю для росіян і навів відповідні аргументи.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Yle.

Заборону пояснюють інтересами національної безпеки.

"Відтоді як Росія вторглася в Україну понад два роки тому, в усій Європі лунають заклики до посилення контролю за угодами з нерухомістю", – сказав фінський міністр на пресконференції.

Реклама:

"Це необхідно для того, щоб запобігти ворожому впливу на Фінляндію зараз і в довгостроковій перспективі", – продовжив він.

При цьому очільник Міноборони Фінляндії зазначив, що заборона не стосуватиметься людей із паспортами Росії та Фінляндії, а також осіб із фінськими дозволами на проживання, які постійно проживають у Фінляндії.

"Законопроєкт зачіпає основні права людини, і конституційний комітет обов'язково зважить баланс між основними правами і національною безпекою", – резюмував Хяккянен.

За попереднього уряду вводити повну заборону на операції з нерухомістю не рекомендували. Зараз ситуація з безпекою змінилася, вважає він.

"Росія стала активніше використовувати різні засоби широкого впливу, такі як саботаж, вплив на критично важливу інфраструктуру, різні види корпоративної власності, і нерухомість є частиною цієї палітри", – наголосив Хяккянен.

За оцінками міністра, наразі у Фінляндії налічується близько 3 500 об'єктів нерухомості, що належать росіянам.

У самому тексті законопроєкту Росія не згадується, але позначено два критерії для повної заборони угод із нерухомістю.

"Якщо Рада Європейського Союзу заявляє, що країна веде загарбницьку війну і порушує суверенітет іншої держави і водночас може становити загрозу національній безпеці Фінляндії. Тобто на практиці це має бути країна-сусід", – уточнив Хяккянен.

Наразі розробляється ще один законопроєкт, у рамках якого вивчається, як запобігти орендній діяльності росіян та іншим операціям через підставних осіб у сфері нерухомості.

Цього року у Фінляндії було заблоковано три угоди з нерухомістю за участю російських покупців.

Законопроєкт про заборону угод із нерухомістю готували в Міноборони протягом літа. Зараз його передадуть на оцінку експертів. За словами Хяккянена, законопроєкт представлять у парламенті до кінця року.

Нагадаємо, що у Фінляндії ще з 2020 року для купівлі нерухомості іноземцями потрібне схвалення Міністерства оборони.

Міністерство оборони Фінляндії обґрунтовує негативні рішення про дозвіл на купівлю нерухомості, серед іншого, загрозами національній обороні чи захисту територіальної цілісності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: