В Албанії звільнили з-під варти ексмера-грека, ув’язнення якого обурило Афіни

Понеділок, 2 вересня 2024, 17:40 - Олег Павлюк

Албанський суд звільнив з-під варти колишнього мера міста Хімара, етнічного грека Фреді Беллері, ув'язнення якого викликало дипломатичну суперечку із сусідньою Грецією.

[SOURCE]Про це порталу BIRN повідомив його адвокат, пише "Європейська правда".

За словами адвоката Беллері, політика звільнили за умови обов’язкового перебування на зв’язку з тюремною службою Албанії протягом п’яти тижнів – це на тиждень менше, ніж залишилось йому відбути.

Сам Беллері заявив, що планує подати позов до Європейського суду з прав людини через "те, в чому мені відмовив албанський режим у результаті перевороту".

Представник грецького уряду Павлос Маринакіс назвав звільнення ексмера Хімари є "позитивною подією", але воно "не означає, що ми забудемо про те, що сталося".

"В особі Фреді Беллері грецький уряд і грецька меншина в Албанії мають представника в Європейському парламенті, який буде говорити про її права", – підкреслив він.

Беллері заарештували після виборів минулого року за звинуваченнями в підкупі виборців.

Його ув'язнення спричинило дипломатичний конфлікт між Тираною та Афінами, який поглибився, коли правоцентристська партія влади в Греції "Нова демократія" висунула Беллері кандидатом на виборах до Європейського парламенту.

Попри перебування у в'язниці, Беллері переміг на виборах. Албанія дозволила йому вийти з в'язниці і поїхати до Страсбурга, щоб скласти присягу європарламентаря.

Тим часом албанська влада провела перевибори мера Хімари, на яких переміг інший представник етнічної грецької меншини.