Прем’єр Чехії стурбований результатами регіональних виборів у Німеччині

Новини — Понеділок, 2 вересня 2024, 18:00 —

Чеський прем’єр-міністр Петр Фіала висловив стурбованість здобутками ультраправої "Альтернативи для Німеччини" на виборах у східнонімецьких землях Саксонія і Тюрингія.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", він написав у X (Twitter).

За словами Фіали, "посилення радикальних та екстремістських політичних рухів у Німеччині" не є добрим ані для самої Німеччини, ані "для нас".

"Однією з причин часто називають неконтрольовану нелегальну міграцію. Це все більше проблема в Європі. Це визнали навіть ті, хто ледь не назвав мене ксенофобом, коли я попереджав про це багато років тому", – додав прем’єр Чехії.

Реклама:

Він закликав вирішити проблему на європейському рівні шляхом пришвидшеної процедури надання притулку за межами ЄС, ефективнішої політики повернення мігрантів, а також суворішого контролю та активніших дій проти тих, хто незаконно переправляє людей до Євросоюзу.

Берлін запевняє в підтримці Києва після здобутків "АдН" у Саксонії та Тюрингії

За попередніми даними, у Тюрингії ультраправа "Альтернатива для Німеччини" здобула 32,8% голосів і вперше в історії перемогла на земельних виборах. Її найближчий суперник – консервативний Християнсько-демократичний союз (ХДС) – набрав лише 23,6%.

У Саксонії незначну перевагу здобув ХДС з 31,9%, "АдН" друга з 30,6%. Крім того, після уточнення результатів ультраправі втратили меншість, яка могла б блокувати утворення коаліції без них.

Однак після виборів в "Альтернативі для Німеччини" вже закликали переглянути політику Берліна стосовно України.

Читайте більше про важливі вибори в східних німецьких землях, які можуть мати наслідки для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: