КС Чехії не прийняв скаргу на расистські передвиборчі плакати правопопулістів

фото
Новини — П'ятниця, 20 вересня 2024, 12:17 —

Конституційний суд Чехії відхилив скаргу, подану з Південної Богемії на расистські антиіммігрантські передвиборчі плакати правих популістів партії "Свобода і пряма демократія" Томіо Окамури.

Про це повідомляє IDNES, пише "Європейська правда". 

Відхилена судом скарга на плакати з Південної Богемії була черговою із серії подібних скарг, також не прийнятих до розгляду, після скандальної агітаційної кампанії "Свободи і демократії" та їхніх соратників Trikolor і PRO перед місцевими виборами. 

Група активістів і юристів взялася подавати позови через плакати політсил, спрямовані проти нового міграційного законодавства ЄС. На одному з них використали згенероване штучним інтелектом зображення темношкірого хлопця з ножем, на іншому – малолітніх хлопців-ромів, що палять.

Реклама:
 
Скандальні плакати кампанії SPD / IDNES

На одному з плакатів кампанії використали напис "Імпортовані хірурги не вирішать проблеми в охороні здоров’я". 

 
Скандальні плакати кампанії SPD / IDNES

Адвокат Павел Крейчі, який координував позови, висловив обурення рішенням. "Якби вони хотіли, вони б знайшли нагоду розглянути це", – заявив він.

Водночас суддя КС Давід Угліж зазначив, що з процедурних причин суд не міг ухвалити інакшого рішення. "У суду не було іншого вибору. Якщо ми хочемо інакше визначити правила виборчої кампанії – потрібні зміни до законодавства", – прокоментував він. 

Проте поліція раніше почала розслідування щодо плаката кампанії з темношкірим хлопцем з ножем. 

Лідер політсили захищає обрану форму агітації та заявив, що "якби це світловолосий швед скоював напади з ножем, то на плакатах був би він". 

Раніше лідер чеських популістів розкритикував експосла України за "зарозумілість" після того, як той дорікнув йому за критику "українізації Чехії".

Нагадаємо, у Британії під час хвилі антиіммігрантських протестів затримали дружину місцевого депутата за пост про "виродків-біженців".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: