Cибіга розкрив нові деталі домовленостей з Румунією, Словаччиною і Молдовою

П'ятниця, 20 вересня 2024, 13:25 - Марія Ємець

Міністр закордонних справ Андрій Сибіга повідомив нові деталі домовленостей за підсумками своїх візитів до Румунії, Словаччини та Молдови. 

Про це він повідомив у своєму Facebook, пише "Європейська правда". 

Сибіга зазначив, що домовленість про розширення консульської присутності та відкриття нових генконсульств України є не лише з Румунією, а й зі Словаччиною. 

Також з Румунією досягли домовленості про можливість спільного прикордонного контролю, щоб спростити процедури. 

"Домовилися про проведення спільного засідання урядів України та Румунії, з перспективою розширення формату до тристороннього за участю Молдови. 

Зі Словаччиною міжурядові консультації намічені на початок жовтня і ми ретельно до них готуємося. На таких міжурядових засіданнях фіналізуємо важливі практичні проєкти у сферах економіки, торгівлі, логістики, транспорту, енергетики, захисту прав громадян", – зазначив міністр закордонних справ.

"Є і домовленості, які відчує ворог і які стануть публічними згодом. Є підтвердження нових пакетів допомоги. Є підтримка українських ініціатив, зокрема конкретних фінансових внесків у Grain From Ukraine", – додав Андрій Сибіга.

Нагадаємо, свої перші закордонні візити Сибіга здійснив цього тижня до Бухареста, Братислави і Кишинева. Після зустрічей у Братиславі він провів першу зустріч також з очільником МЗС Австрії Александром Шалленбергом. 

Під час зустрічі у Братиславі з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо та главою МЗС Юраєм Бланаром Сибіга запропонував укласти двосторонню безпекову угоду.