Літаки топпосадовців Німеччини обладнають системою захисту від ракетних атак

П'ятниця, 20 вересня 2024, 16:50 - Іванна Костіна

У Німеччині три нові урядові літаки типу А350 мають якнайшвидше обладнати системою захисту від можливих ракетних атак.

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це стало відомо Spiegel.

Міністерство оборони хоче подати відповідний контракт до бюджетного комітету Бундестагу для затвердження бюджету до кінця року.

Планується, що три широкофюзеляжні літаки, якими в основному користуються федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмаєр, канцлер Олаф Шольц і міністерка закордонних справ "Зелених" Анналена Бербок, будуть оснащені інфрачервоною системою на фюзеляжі літака, здатною виводити з ладу головки самонаведення ракет, що наближаються, за допомогою лазерних імпульсів.

Високотехнологічна система була розроблена ізраїльською компанією Elbit спільно з Diehl Defence, і багато військово-транспортних літаків ВПС Ізраїлю вже оснащені нею. Такі оборонні системи можуть також використовуватися для польотів до кризових держав, де існує ризик нападу з землі – як, наприклад, у Малі в Західній Африці.

Встановлення систем, відомих на технічному жаргоні як "спрямована інфрачервона протидія", має відбуватися поступово, щоб усі три далекомагістральні літаки не вийшли з ладу одночасно. Особливо на великих міжнародних зустрічах, таких як Генеральна Асамблея ООН в Нью-Йорку, регулярно виникають суперечки про те, кому дозволено користуватися розкішно обладнаними урядовими літаками, а кому доводиться літати регулярними рейсами.

Нагадаємо, минулорічний візит голови німецького МЗС до Австралії, Нової Зеландії та Фіджі довелося скасувати через постійні технічні несправності зі старим урядовим літаком – Airbus A340. Відтоді його вивели з експлуатації.

Тоді літак двічі намагався вилетіти з Абу-Дабі, де здійснював планове дозаправлення, але невдало.