"Прощальна вечірка" Рютте коштувала вп’ятеро дорожче, ніж дозволено

Субота, 21 вересня 2024, 14:56 - Олег Павлюк

Неформальний захід, на якому Марк Рютте відзначив відставку з посади глави уряду Нідерландів після 14 років перебування на ній, коштувала близько 150 тисяч євро – це вп’ятеро більше, ніж це дозволяють внутрішні правила.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", довідався RTL Nieuws.

Так звана прощальна вечірка Рютте відбулась на гаазькому курорті Схевенінген наприкінці серпня. На неї запросили близько 1400 гостей – колишніх колег експрем’єра, політиків і журналістів.

За інформацією RTL Nieuws, за захід заплатили загалом понад 145,6 тисячі євро – кошти пішли на декорації, кейтеринг, живий гурт і десятки регулювальників дорожнього руху. Ці дані телеканал отримав, підрахувавши вартість усіх чеків, отриманих за запитами.

На додаткову, "приватну" вечірку, яку Рютте влаштував у будівлі Міністерства загальних справ (яке в Нідерландах очолює прем’єр за сумісництвом), пішло трохи більш як 5 євро.

Витрати на урочистості були в п'ять разів вищими, ніж дозволено для прощальної вечірки для міністра або держсекретаря Нідерландів – 30 тисяч євро, зауважує RTL Nieuws. Інші міністерства, які влаштовували "прощальні вечірки", не вийшли за межі цих витрат.

У Міністерстві загальних справ Нідерландів на запит телеканалу зазначили, що Рютте пропрацював прем’єром 14 років і за цей час не мав жодної "прощальної вечірки".

"За 14 років він працював з багатьма людьми, як у Міністерстві загальних справ, так і за його межами. Саме тому було обрано дві окремі прощальні зустрічі: внутрішня прощальна зустріч у Міністерстві загальних справ для нинішніх співробітників. І широке прощання… для 1400 гостей", – додали в міністерстві.

Нагадаємо, 26 червня Північноатлантична рада вирішила призначити Марка Рютте наступним генсеком НАТО.

До своїх повноважень Рютте приступить з 1 жовтня, коли закінчується мандат чинного генсека Столтенберга.