Президент Португалії попередив про кризу, якщо партії не домовляться про бюджет

Понеділок, 23 вересня 2024, 20:08 - Олег Павлюк

Португальський президент Марсело Ребелу де Соуза застеріг політичні сили, що відсутність згоди стосовно бюджету на 2025 рік може призвести до "політичної та економічної кризи".

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє RTP.

Де Соуза заявив, що його метою є якнайшвидше ухвалення державного бюджету, наголосивши, що "це добре для Португалії, бо вона не потребує криз".

На питання, чи означатиме провал ухвалення бюджету дострокові парламентські вибори, президент Португалії відповів: "Якщо не буде бюджету, то буде політична та економічна криза".

Він відмовився далі уточнювати, чи розглядає варіант дочасних виборів узагалі.

Нинішній правоцентристський уряд Португалії на чолі з прем’єром Луїшем Монтенергу, лідером Соціально-демократичної партії, перебуває в меншості й потребує голосів соціалістів – колишньої партії влади – для ухвалення ключових рішень.

Уряд Монтенегру має представити бюджет на 2025 рік 10 жовтня, але досі не зміг домовитись про підтримку з лідером соціалістів Педру Нуну Сантушем – той вимагає відмовитися від податкових пільг для компаній і молодих кваліфікованих робітників.

Водночас напередодні лідери Соціально-демократичної та Соціалістичної партій домовились про переговори в п’ятницю, 27 вересня.