Мішель зустрівся з президентом Ірану і тиснув на нього щодо поставки ракет Росії

Понеділок, 23 вересня 2024, 20:59 - Христина Бондарєва

Глава Євроради Шарль Мішель зустрівся у Нью-Йорку з президентом Ірану Масудом Пезешкіаном й під час зустрічі намагався тиснути на нього щодо поставки ракет Росії для війни проти України. 

Про зустріч Мішель повідомив у соцмережі Х (Twitter), пише "Європейська правда".

Мішель відзначив, що висловив іранському президенту занепокоєння з приводу постачання зброї до Росії, дестабілізації регіону через посередників, затриманих громадяни ЄС, ядерну програму та ситуацію з правами людини.

Також він підкреслив важливість взаємодії та діалогу, щоб уникнути ескалації.

Кореспонденту The Wall Street Journal Лоренсу Норману від джерела стало відомо, що Мішель сказав Пезешкіану, що відносини між Іраном і Європою перебувають на найнижчому рівні. 

Він тиснув на іранського президента у питаннях прав людини, ядерної програми, регіональної дестабілізації, постачання ракет та європейських в'язнів у Ірані.

За словами джерела, Мішель, який залишає посаду цього року, "висловив готовність" знову долучитися до ядерної дипломатії з Тегераном. 

Пезешкіан, за словами джерела, заперечив, що Іран надсилав ракети Росії або намагається виготовити ядерну зброю. Він також звинувачував Ізраїль у ескалації в регіоні. 

Джерело стверджувало, що "зустріч була теплою", і Пезешкіан, який обіймає посаду віднедавна, здавався ознайомленим з основними питаннями.

Постачання балістичних ракет, яке США офіційно підтвердили 10 вересня, свідчить про подальше поглиблення військових відносин між Іраном і Росією.

Свої пакети санкцій проти Ірану та Росії вже оголосили Велика Британія та США. Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель передав країнам-членам пропозицію санкцій за передачу Іраном балістичних ракет Росії.