Літак РФ порушив повітряний простір Японії, її винищувачі випустили сигнальні ракети

Новини — Вівторок, 24 вересня 2024, 07:31 —

Японія заявила, що її винищувачі вперше використали сигнальні ракети, щоб попередити російський розвідувальний літак покинути повітряний простір.

Про це повідомило Міноборони Японії, передає "Європейська правда" з посиланням на Guardian.

Невідома кількість військових літаків F-15 і F-35 були підняті в повітря і випустили сигнальні ракети в понеділок після того, як російський морський патрульний літак Іл-38, очевидно, проігнорував їхні радіопопередження, заявив міністр оборони Японії Мінору Кіхара.

За словами Кіхари, це було перше публічно оголошене вторгнення російського літака в повітряний простір з червня 2019 року, коли бомбардувальник Ту-95 увійшов у повітряний простір Японії на півдні Окінави і навколо островів Ідзу на південь від Токіо.

Реклама:

За його словами, російський літак тричі порушив повітряний простір Японії над островом Ребун, неподалік від узбережжя найпівнічнішого головного острова країни Хоккайдо, під час свого п'ятигодинного польоту в цьому районі.

"Порушення повітряного простору є вкрай прикрим, і сьогодні ми подали дуже серйозний протест російському уряду через дипломатичні канали і рішуче закликали їх запобігти повторенню", – додав Кіхара.

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда наказав урядовцям "твердо і спокійно" відреагувати на інцидент і співпрацювати з США та іншими країнами, повідомив головний секретар кабінету міністрів Йошімаса Хаяші.

"Ми утримаємося від надання будь-якої остаточної інформації про наміри і мету цієї акції, але російські військові активно діють поблизу нашої країни з моменту вторгнення в Україну", – додав Хаяші.

Кіхара заявив, що використання сигнальних ракет є законною відповіддю на порушення повітряного простору, і "ми плануємо використовувати її без вагань".

Вторгнення відбулося на наступний день після того, як об'єднаний флот китайських і російських військових кораблів здійснив плавання навколо північного узбережжя Японії. Кіхара заявив, що порушення повітряного простору може бути пов'язане зі спільними військовими навчаннями, які Росія і Китай оголосили на початку цього місяця.

Нагадаємо, Міністерство оборони США заявило, що протягом наступних кількох років витратить понад 10 мільярдів доларів на модернізацію тактичних військових літаків, дислокованих в Японії.

Повідомляли також, що 20 і 21 вересня шість російських літаків були ідентифіковані над регіоном Балтійського моря.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: