Греція планує продовжити будувати паркан на кордоні, з грошима ЄС чи без

Четвер, 26 вересня 2024, 12:50 - Іванна Костіна

Уряд Греції планує продовжити реалізацію свого плану будівництва нового паркану на кордоні з Туреччиною для запобігання нелегальній міграції, з фінансуванням ЄС або без нього в той час, як Європейська комісія наполягає на необхідності впровадження більш розумних рішень.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Афіни побоюються, що ескалація конфлікту на Близькому Сході може викликати нові міграційні хвилі.

Будівництво паркану на північно-східному сухопутному кордоні з Туреччиною розпочалося у 2012 році, і відтоді його розширювали за рахунок національних фінансових ресурсів.

Питання знову постало після того, як Німеччина вирішила зайняти більш жорстку позицію щодо міграції, і політики в Берліні закликали країни першої лінії, такі як Греція, посилити захист зовнішніх кордонів Європи.

У світлі нових подій Афіни знову звернулися до ЄС з проханням профінансувати розширення паркану.

"Новий паркан буде побудований з Європою або без неї", – заявив нещодавно прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс.

Однак Європейська комісія наполягає на тому, що вона виступає проти фінансування будівництва парканів, водночас визнаючи, що національні уряди краще знають, як захистити свої кордони.

"Держави-члени повинні захищати зовнішні кордони ЄС. Вони найкраще можуть визначити, як це зробити на практиці у спосіб, що повністю відповідає законодавству ЄС, включаючи дотримання фундаментальних прав", – заявив Euractiv речник Європейської комісії.

Представник ЄС додав, що Комісія вважає, що ефективне управління зовнішніми кордонами є пріоритетом для Союзу і що необхідно застосовувати комплексний підхід.

"Основна увага повинна бути зосереджена на розумних рішеннях, які підтримують реалізацію європейського інтегрованого управління кордонами, таких як інтегровані, сумісні та адаптовані системи спостереження", – зазначив речник ЄС.

Грецька влада повідомила про збільшення міграційних хвиль з Туреччини у 2024 році порівняно з минулим роком, але зазначає, що вони в основному надходять з моря, а не з сухопутного кордону з Туреччиною.

Багато хто вказує на те, що політична стабільність між Туреччиною і Грецією буде ключовим фактором для утримання міграційних хвиль під контролем, і Афіни працюють над досягненням цієї мети.

Раніше цього тижня Міцотакіс мав 30-хвилинну зустріч з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом в кулуарах Генасамблеї ООН в Нью-Йорку, під час якої вони обидва домовилися продовжити роботу з ліквідації мереж контрабандистів.