Топреспубліканець дорікнув однопартійцям за "культ Орбана" й розніс Угорщину

Четвер, 26 вересня 2024, 18:45 - Христина Бондарєва

Лідер сенатської меншості, республіканець Мітч Макконнелл у середу виступив з докором на адресу прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана та республіканців, які вкрай прихильно ставляться до цього європейського лідера.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Politico.

Макконнелл відзначив, що вже говорив раніше про десятирічний дрейф Угорщини в орбіту найбільш рішучих супротивників Заходу.

"Це тривожна тенденція. І ніхто – й точно не американські консерватори, які все більше формують культ особистості навколо прем'єр-міністра Віктора Орбана, – не може вдавати, що не бачить її", – зазначив республіканець.

Хоча Макконнелл не назвав ім'я Дональда Трампа, колишній президент і багато його союзників-республіканців розхвалюють авторитарного угорського лідера, особливо за його позицію проти імміграції, атаки на ЛГБТК+ і права на аборт.

Колишній президент неодноразово зустрічався з угорським лідером, востаннє – влітку цього року в Мар-а-Лаго. 

Під час дебатів між Трампом і віцепрезиденткою Камалою Гарріс на початку цього місяця Трамп похвалив Орбана як "одного з найбільш шанованих чоловіків" і "сильну людину".

У середу Макконнелл дорікнув Угорщині за її відносини з Китаєм, Росією та Іраном. "Лідери Угорщини не підлабузнюються до Москви, Пекіна і Тегерана в приватному порядку. Вони роблять це публічно і вголос", – сказав Макконнелл.

Він додав, що Орбан "не просто захоплюється" главою Росії Владіміром Путіним, а й допомагає йому.

"Його уряд здійснює втручання в інтересах Москви, на кожному кроці перешкоджаючи європейським і трансатлантичним зусиллям по боротьбі з незаконною агресією Росії", – сказав Макконнелл.

Він також розкритикував відносини Угорщини з Іраном: "У мене мало симпатій до угорських компаній, які намагаються отримати прибуток від своїх зв'язків з геноцидальним режимом в Тегерані. Звичайно, це не завадило угорським фірмам виділити десятки мільйонів доларів на фінансування спільних ядерних проєктів з Іраном".

Орбан та інші угорські лідери "роблять ставку" на провал і слабкість Америки, стверджує Макконнелл.

"Немає нічого складного в тому, щоб кланятися автократам. І американські лідери нічого не виграють, вихваляючи тих, хто це робить", – резюмував він.