Орбан звинуватив ЄС в ударі по "національній гордості" Північної Македонії

П'ятниця, 27 вересня 2024, 20:38 - Христина Бондарєва

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у п’ятницю звинуватив посадовців Євросоюзу в тому, що вони завдали удару по "національній гордості" Північної Македонії, ще більше відтермінувавши заявку країни на вступ.

[SOURCE]Про це Орбан сказав під час візиту до Північної Македонії, його цитує агентство АР, пише "Європейська правда".

Коментарі Орбана з'явилися після повідомлень про те, що посли ЄС, які зібралися в середу в Брюсселі, вирішили прискорити процес вступу до ЄС сусідньої Албанії, але не Північної Македонії. Досі ці дві країни рухалися разом. 

Орбан заявив, що було б "великою помилкою" розділити ці дві заявки.

"Те, що подається (ЄС), є ударом по національній гордості Північної Македонії", – сказав Орбан.

ЄС розпочав переговори про членство з Албанією та Північною Македонією у 2022 році. Але суперечка з Болгарією затримала заявку Північної Македонії. 

Щоб вийти з глухого кута, попередній лівоцентристський уряд у Скоп'є погодився внести до конституції Північної Македонії згадку про болгарську етнічну меншину.

Однак для цього йому не вистачало парламентської більшості, а новий консервативний уряд країни заявляє, що внесе зміни до конституції лише в тому випадку, якщо Болгарія спочатку схвалить членство Північної Македонії в ЄС.

У четвер угорський лідер разом з десятком членів кабінету міністрів розпочав дводенний візит до Північної Македонії. Переговори стосувалися економічної співпраці та нелегальної міграції.

Прем'єр-міністр Північної Македонії розлючено відреагував на повідомлення про те, що на шляху його країни до вступу в ЄС виникла нова перешкода через суперечку з Болгарією.

Читайте також – Поступки заради членства: якою ціною Північна Македонія відновила рух до ЄС.