Головна проросійська партія Болгарії посідає друге місце перед виборами

Неділя, 29 вересня 2024, 11:19 - Іванна Костіна

"Відродження", провідна проросійська ультраправа партія Болгарії, може посісти друге місце на парламентських виборах, що відбудуться 27 жовтня.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на Balkan Insight, свідчать результати опитування соціологічного агентства Trend.

Правоцентристська партія ГЄРБ знову може посісти перше місце з 24,8%, впевнено випереджаючи "Відродження" з 15,6% і реформістський альянс і власників мандатів у двох останніх короткострокових коаліційних урядах "Ми продовжуємо зміни/Демократична Болгарія" з 15,1%.

Очікується, що в наступному парламенті також будуть представлені Болгарська соціалістична партія (6,9%), "Є такий народ" (6,9%), а також дві партії, що виникли після розпуску Руху за права і свободи (РПС), який збирає найбільше голосів етнічної турецької громади – "Альянс за права і свободи" (8,5%) і "РПС – Новий початок" (5,8%).

У четвер інше опитування, проведене компанією Alpha Research, показало, що ХДС/ДБ випереджає "Відродження" на 0,2%, а це означає, що за друге місце, швидше за все, змагатимуться дві найбільш яскраво виражені про– і антиєвропейські сили Болгарії.

Партія "Відродження" досягла стабільного прогресу з моменту входження до парламенту з 4,86% голосів на виборах у листопаді 2021 року, поступово набуваючи популярності завдяки своїй антивакцинній та проросійській позиції.

Партія була пов'язана з різними суперечками. Нещодавно вона зіграла важливу роль у прийнятті закону, який забороняє "пропаганду" "нетрадиційної сексуальної орієнтації" в системі освіти.

Апатія виборців, ймовірно, буде сильною на виборах: За даними Alpha Research, лише 30-31% виборців мають намір взяти участь у голосуванні. Тенденція вказує на 38 відсотків. У червні на вибори прийшли 33,7% виборців.

Нагадаємо, найбільша проросійська партія Болгарії "Відродження" закликала країну вийти з Європейського Союзу і стати членом БРІКС, де Росія має провідний вплив.

Політична криза у Болгарії триває з 2021 року, відтоді в країні відбулись уже шість дострокових парламентських виборів. Останні, у червні 2024 року, не змогли призвести до формування постійного уряду.

Більше про ситуацію в країн читайте тут: Шанс зупинити "друзів Путіна": завдяки чому Болгарія зможе вийти з політичної кризи.