У Монголії заявили, що не арештували Путіна за ордером МКС через залежність від РФ

Вівторок, 3 вересня 2024, 16:14 - Олег Павлюк

Монголія не виконала ордер Міжнародного кримінального суду на арешт воєнного злочинця Владіміра Путіна через енергетичну залежність від Росії.

[SOURCE]Такий коментар речника уряду Монголії наводить видання Politico, пише "Європейська правда".

Представник монгольської влади заявив, що країна опинилася в ситуації енергетичної залежності, й це ускладнює можливість арешту Путіна за ордером МКС.

"Монголія імпортує 95% своїх нафтопродуктів і понад 20% електроенергії від наших безпосередніх сусідів (їх тільки двоє: Росія і Китай. – Ред.), раніше ми потерпали від перебоїв з технічних причин. Ці поставки мають вирішальне значення для забезпечення нашого існування та існування нашого народу", – вказав речник.

Депутати Європарламенту: відмова Монголії від арешту Путіна створить прецедент

Він підкреслив, що Монголія "завжди дотримувалася політики нейтралітету у всіх своїх дипломатичних відносинах, що підтверджується нашими офіційними заявами".

Речник уряду Монголії також додав, що візит Путіна відповідає історичному прецеденту спільного святкування главами держав річниці перемоги радянських і монгольських військ над Японією в битві на Халхін-Голі в 1939 році – саме під цим формальним приводом господар Кремля здійснює нинішній візит.

Візит Путіна до Монголії 3 вересня став першим візитом до держави-учасниці Римського статуту МКС після того, як у березні 2023 року суд видав ордер на його арешт.

Як писали раніше ЗМІ, монгольська влада нібито запевнила Путіна, що арештовувати його не буде.

В українському МЗС відмову Монголії виконувати обов'язковий ордер на арешт Путіна назвали "важким ударом по Міжнародному кримінальному суду та міжнародній системі кримінального права".