Румунія посилює заходи проти підгодовування ведмедів на відомій високогірній трасі 

Вівторок, 3 вересня 2024, 19:55 - Марія Ємець

У Румунії анонсували посилення заходів для протидії підгодовуванню туристами ведмедів на відомомому Трансфегеранському шосе через Карпати, що небезпечно змінює поведінку хижаків.

[SOURCE]Про це повідомляє Digi24, пише "Європейська правда".

Національне агентство із захисту довкілля запросило підтримку жандармерії та дорожньої служби для запобігання новим інцидентам за участі ведмедів на 15-кілометровій ділянці Трансфегеранського шосе. 

Патрулі зможуть виписувати два штрафи: за паркування у цій зоні та за безпосередньо підгодовування ведмедів.

У відомстві заявили, що таким чином реагують на "все більш тривожну ситуацію" з поведінкою ведмедів, які дедалі частіше самі виходять до людей, звиклі отримувати гостинці, що призводить і до інцидентів з пораненням людей, яким потім ще й виплачують компенсації з держбюджету. 

"Це має протидіяти протизаконній практиці підгодовування диких звірів та паркування автомобілів на узбіччі, що стало звичною поведінкою для багатьох туристів та водіїв, які проїздять транзитом", – зазначив керівник агенства.

За його словами, робити акцент на відселенні ведмедів в інші райони нераціонально, тому що у підсумку вони все одно повернуться туди, де звикли отримувати легкодоступну їжу. 

У Румунії за підгодовування диких звірів передбачено штрафи від 500 до 1500 леїв (4590 – 13765 гривень), а за зупинку у забороненій зоні загрожує штраф від 290 до 725 леїв (2660 – 6650 гривень). 

Нагадаємо, нещодавно румунський журналіст розповів, як ведмідь почав лізти всередину його автомобіля, вимагаючи гостинець.

У липні 2024 року румунські депутати погодили відстріл сотень ведмедів після трагічної загибелі туристки, до якої ведмідь вийшов на гірській стежці.

Останніми роками ведмеді стали чималою проблемою у румунських Карпатах: популяція звірів стала дуже великою і вони не бояться людей. Взимку 2021 року ведмеді кілька разів виходили на гірськолижні траси, у румунських соцмережах нерідко з'являються кадри, як клишоногі виходять до автомобілів на гірських дорогах.