ЗМІ: Депутати Бундестагу домагатимуться заборони ультраправих

Понеділок, 30 вересня 2024, 08:26 - Уляна Кричковська

Депутати Бундестагу планують подати до суду вимогу щодо визнання проросійської ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") неконституційною для того, аби заборонити її. 

Про це повідомили видання Tagesschau та Welt, посилаючись на обізнаних в цьому питанні співрозмовників, передає "Європейська правда".

Видання розповіли, що представники щонайменше чотирьох політичних сил – Соціал-демократичної партії, блоку ХДС/ХСС, "Зелених" та Лівих – готуються внести до Бундестагу пропозицію про звернення до Федерального конституційного суду з метою заборони "АдН".

За даними Welt, пропозицію підтримують щонайменше 10 депутатів від кожної з вищезазначених груп. Для міжпартійної пропозиції необхідно 5% Бундестагу, тобто 37 депутатів.

Видання зазначило, що документ готували протягом кількох місяців, і його майже завершили до 27 вересня. Незабаром очікується голосування у Бундестазі.

Окрім вимоги заборонити "АдН", документ також пропонує альтернативне рішення щодо припинення державного фінансування партії. 

Депутати звинувачують "АдН" у порушенні принципів людської гідності та демократичного порядку, зокрема через заяви її лідерів щодо мігрантів, мусульман та сексуальних меншин.

Як відомо, "АдН" – це права популістська партія, заснована у 2013 році, яка виступає проти євроінтеграції, міграції та політики відкритих кордонів, часто критикує іслам і захищає традиційні цінності. Лідери "АдН" неодноразово висловлювали проросійську та антиукраїнську позицію, а також відвідували тимчасово окупований Крим.

Нагадаємо, "АдН" посіла перше місце на земельних виборах у Тюрингії 1 вересня, набравши майже 33% голосів і здобувши понад третину місць у ландтагу. Християнсько-демократичний союз посів друге місце з майже 24%.

Для того, щоб сформувати коаліцію в Тюрингії, ХДС веде переговори з лівоцентристською Соціал-демократичною партією і лівим популістським, антиімміграційним "Альянсом Сари Вагенкнехт" (BSW).

28 вересня спікером парламенту східнонімецької землі Тюрингія обрали представника ХДС, а не ультраправої "Альтернативи для Німеччини".

Читайте більше про важливі вибори в східних німецьких землях, які можуть мати наслідки для України.