У МЗС Польщі відраджували Дуду від поїздки на день народження експрезидента Чехії Земана

фото
Новини — Понеділок, 30 вересня 2024, 16:21 —

МЗС Польщі не рекомендувало польському президенту Анджею Дуді здійснювати візит на день народження колишнього президента Чехії Мілоша Земана.

Про це заявив у понеділок міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський в ефірі TOK FM, його цитує TVN 24, пише "Європейська правда".

У суботу колишній президент Чехії Мілош Земан відсвяткував свій 80-й день народження. Серед гостей з-за кордону були президенти Польщі, Словаччини та Сербії – Анджей Дуда, Петер Пеллегріні та Александар Вучич, а також прем'єр-міністри Угорщини та Словаччини Віктор Орбан і Роберт Фіцо. Присутній був і колишній президент Чехії Вацлав Клаус.

Серед чеських гостей переважали політики, пов'язані з табором нинішньої опозиції, передусім з рухом ANO колишнього прем'єр-міністра Андрея Бабіша. Були також представники Комуністичної партії та лідер протестного руху PRO Їржі Райхл.

Реклама:
 
фото з facebook-сторінки александара Вучича

Сікорський сказав, що візит Дуди був предметом консультацій з Міністерством закордонних справ.

"Ми не рекомендували цього робити. Я б порадив пану президенту інший вибір друзів", – сказав він. 

Міністр оцінив, що візит справив погане враження на Польщу.

"Я думаю, що пан президент вже шкодує про це. Це, напевно, не додає йому авторитету. У Сполучених Штатах пан президент дбав і переслідував інтереси України, яка бореться, а тут він зустрічається з людьми, які мають іншу думку", – сказав глава зовнішньополітичного відомства.

Нагадаємо, Мілош Земан перебував на посаді президента Чехії два терміни поспіль – десять років. Він запам’ятався проросійською позицією, але після лютого 2022 року став різко критикувати РФ і Владіміра Путіна.

У 2023 році Земан заявив, що він помилився в оцінці Путіна, та назвав це своєю головною невдачею за час перебування на посаді лідера держави.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: