Столтенберг закликає членів НАТО підтримати мирний план України, а не Китаю

Новини — Понеділок, 30 вересня 2024, 17:59 —

Єнс Столтенберг, який незабаром піде з посади генерального секретаря НАТО, вважає, що держави Альянсу повинні підтримувати українську "формулу миру", а не альтернативні пропозиції інших країн.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", він сказав в інтерв’ю Politico.

На питання про участь Туреччини в китайсько-бразильській ініціативі "Друзі миру", яка просуває їхню "мирну ініціативу", Столтенберг сказав, що Альянс "повинен підтримати українську ініціативу".

"Українська мирна ініціатива – це ініціатива, яка гарантує, що у нас є процес, який може привести до тривалого миру. І, звичайно, саме українці, зрештою, повинні вирішувати, які умови є прийнятними. Вони є жертвою повномасштабного вторгнення", – додав генсек НАТО.

Реклама:
В МЗС розчаровані тим, що Швейцарія підтримала "мирну ініціативу" Китаю та Бразилії

Нагадаємо, раніше про підтримку китайсько-бразильської "мирної ініціативи" заявили Угорщина та Швейцарія.

Ця ініціатива, оголошена у травні 2024 року, є набором із шести пунктів, у яких жодного разу не згаданий Статут ООН чи територіальна цілісність України. Натомість є заклик до "зупинення воєнних дій, незагострення конфлікту і нерозповсюдження його на нові території".

До китайсько-бразильської ініціативи "Друзі миру" вже приєдналася група з 17 країн, і Туреччина наразі є єдиним членом НАТО серед них.

Президент України Володимир Зеленський раніше назвав китайсько-бразильську пропозицію "деструктивною", передусім тому, що її не обговорювали з Україною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: