Блінкен заявив, що Близький Схід став безпечнішим без лідера "Хезболли"

Понеділок, 30 вересня 2024, 18:28 - Христина Бондарєва

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Близький Схід став безпечнішим після вбивства Ізраїлем лідера "Хезболли" Хасана Насралли.

[SOURCE]Заяву Блінкена наводить агентство Bloomberg, пише "Європейська правда".

Ізраїль здійснив масований удар в п'ятницю по штаб-квартирі угруповання "Хезболла" в південному Бейруті, в результаті якого був убитий Насралла. 

Ізраїль заявив, що готує потенційне наземне вторгнення на південь Лівану. США та інші країни побоюються, що це може призвести до затяжного конфлікту, який зіштовхне Тегеран з Вашингтоном.

"Під час його керівництва "Хезболла" тероризувала людей по всьому регіону і заважала Лівану повноцінно рухатися вперед як країні – Ліван, регіон, світ стали безпечнішими без нього", – заявив Блінкен на заході у Вашингтоні в понеділок.

Блінкен також відзначив, що США продовжують наполягати на дипломатичному врегулюванні ситуації.

Блінкен здійснив 10 поїздок в регіон з того часу, як майже рік тому почалася війна в секторі Гази між Ізраїлем і ХАМАС. В останні тижні Ізраїль переключив свою військову увагу на північ до Лівану на тлі постійних ракетних обстрілів з боку "Хезболли".

Неофіційно повідомляють, що Білий дім намагається переконати Ізраїль не починати наземну операцію у Лівані, з території якого діє "Хезболла". 

Міністри закордонних справ країн ЄС у понеділок зібралися на екстрену зустріч щодо ситуації на Близькому Сході.