У Дуди не бачать нічого незвичайного у поїздці на уродини експрезидента Чехії

Понеділок, 30 вересня 2024, 20:52 - Олег Павлюк

Керівник канцелярії президента Польщі з питань міжнародної політики Мєшко Павлак заявив, що не вважає незвичним візит Анджея Дуди до Чехії на святкування дня народження експрезидента цієї країни Мілоша Земана.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", Павлак сказав у коментарі РАР.

Представник канцелярії польського президента каже, що "не бачить нічого надзвичайного чи образливого в тому, що Анджей Дуда взяв участь" у святкуванні дня народження Земана.

Він зазначив, що Дуда майже вісім років працював із Земаном "і завжди мав до нього особисту повагу і прихильність", а також що на заході були присутні перші особи інших держав, зокрема Віктор Орбан.

"Це політик, з яким за абсолютно нормальних обставин лідери зазвичай зустрічаються, сидять за одним столом. Звичайно, з багатьох питань, зокрема й принципових, у нас з ним сьогодні розходяться позиції. Але я абсолютно здивований, що можна говорити про те, що це людина, з якою не можна сидіти за одним столом", – констатує Павлак.

Глава польського МЗС Радослав Сікорський раніше сказав, що його Міністерство радило Анджею Дуді не відвідувати захід.

У суботу колишній президент Чехії Мілош Земан відсвяткував свій 80-й день народження. Серед гостей з-за кордону були президенти Польщі, Словаччини та Сербії, а також прем'єр-міністри Угорщини та Словаччини.

Нагадаємо, Мілош Земан перебував на посаді президента Чехії два терміни поспіль – десять років. Він запам’ятався проросійською позицією, але після лютого 2022 року став різко критикувати РФ і Владіміра Путіна.

У 2023 році Земан заявив, що він помилився в оцінці Путіна, та назвав це своєю головною невдачею за час перебування на посаді лідера держави.