Посол Британії відкрив Кримську кімнату – її прикрасить MAGURA V5 від розвідників

Фото
Новини — Середа, 4 вересня 2024, 13:21 —

Посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс відкрив у своїй офіційній резиденції в Києві нову кімнату, присвячену Криму та кримському народу – її прикрасить символічний макет ударного морського дрона MAGURA V5, який подарувало Головне управління розвідки Міністерства оборони.

Про це повідомили у посольстві Великої Британії та пресслужба ГУР, передає "Європейська правда".

Як розповіли у посольстві, ця кімната демонструє історичні зв’язки Британії з півостровом, зокрема під час Кримської війни, і підкреслює підтримку Сполученим Королівством територіальної цілісності України.

Посольство Британії спеціально замовило кримськотатарські артефакти: метал, кераміку та тканини відомих майстрів, щоб продемонструвати багату та давню культуру кримських татар на півострові.

Реклама:

Також кімнату прикрасить символічний макет ударного морського дрона MAGURA V5, який подарувало Головне управління розвідки Міністерства оборони. Цей дрон знищив найбільшу кількість російських кораблів у Чорному морі за час повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Фото: Telegram ГУР
Фото: Telegram ГУР
Фото: Telegram ГУР
Фото: Telegram ГУР

У кімнаті також знаходяться автентичні медалі часів Кримської війни, позичені Британському посольству полковим музеєм Легких драгунів. 

Посольства Франції та Італії в Києві також подарували Гаррісу гравюри із зображенням сардинських і французьких військ, які воювали разом з британцями в Кримській війні.

"Нова Кримська кімната в резиденції посла Великої Британії в Києві підкреслює твердість підтримку Сполученим Королівством територіальної цілісності України та однозначну позицію, що Крим – це Україна", – підсумував Гарріс.

MAGURA V5 – український надводний безпілотний катер, який відрізняється універсальністю та здатністю виконувати широкий спектр завдань. Ці завдання включають спостереження, розвідку, патрулювання, пошук та порятунок, протимінні заходи, охорону на морі та виконання бойових завдань.

Як відомо, у ніч проти 9 серпня українські розвідники за допомогою ударного надводного дрона MAGURA V5 знищили російський швидкісний катер "Тунець" поблизу Чорноморського у тимчасово окупованому Криму.

Нагадаємо, у липні польський Сейм (нижня палата парламенту) ухвалив постанову про вшанування пам'яті жертв геноциду кримських татар у 1944 році, коли їх депортувала з Криму радянська влада.

У 2022 році Палата громад Канади одноголосно визнала масову депортацію кримських татар актом геноциду. Раніше депортацію кримських татар визнали геноцидом в Україні, Латвії та Литві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: