Польща закупить радари і дрони на понад мільярд злотих

Середа, 4 вересня 2024, 21:49 - Олег Павлюк

На Міжнародному салоні оборонної промисловості в польському місті Кельце в середу, 4 вересня, Польща підписала контракти на закупівлю систем радіолокаційного контролю та дрони на суму понад мільярд злотих.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє wyborcza.pl.

Контракт між польським Агентством озброєння та іспанською компанією Indra Sistemas передбачає постачання 15 систем радіолокаційного контролю протягом 2025-2031 років на суму приблизно 1,1 мільярда злотих.

Вісім систем польська сторона отримає в межах основного замовлення, решту сім – може замовити в межах опціону.

"Це системи, яких дуже чекає польська армія, яких прагнуть наші авіатори і командири, а також всі ті, хто обслуговує військові аеродроми. Завдяки ним ми зможемо безпечно спостерігати за небом, щоб наші літаки, в тому числі найсучасніші F-35, могли безперешкодно злітати і сідати" – сказав заступник голови Міноборони Польщі Павел Бейда.

Другий контракт, укладений між Агентством озброєння і WB Electronics, стосується поставки шести комплектів безпілотних авіаційних систем FlyEye на суму приблизно 24 мільйони злотих. Поставки дронів будуть завершені до кінця 2026 року.

Бейда уточнив, що сьогоднішня угода є частиною більшого контракту, який передбачає поставку 1600 безпілотників Польщі до 2035 року.

Після початку повномасштабної війни Росії проти України Польща різко збільшила свої витрати на оборону й лише у 2024 році планує витратити близько 150 мільярдів злотих. Серед найбільших контрактів – закупівля 96 гелікоптерів AH-64E Guardian Apache для польської армії.

Раніше повідомлялося, що Польща планує збільшити оборонний бюджет до 4,7% ВВП у 2025 році та витратити на це на $14 млрд більше, ніж у 2024 році.