Єврокомісія про іранські ракети для Росії: Якщо передадуть – відреагуємо

Четвер, 5 вересня 2024, 14:30 - Уляна Кричковська

Якщо Іран передасть Росії балістичні ракети – Європейський Союз відреагує на це, однак наразі у блоці утримуються від коментарів.

Про це у четвер, 5 вересня, заявив речник Європейської комісії Петер Стано, пише "Європейська правда".

На запитання про можливу реакцію ЄС на ймовірне постачання Іраном балістичних ракет Росії у майбутньому, речник відповів, що Євросоюз "звичайно відреагує".

Водночас за його словами, наразі він не може коментувати повідомлення від Bloomberg, адже немає офіційного підтвердження.

Водночас Стано наголосив, що "питання ракет і в цілому військової підтримки Іраном незаконної агресії Росії проти українського народу – це те, за чим ЄС дуже уважно стежить і що обговорює". 

Агентство Reuters, яке першим повідомило про підготовку передачі балістичних ракет з Ірану до Росії, писало, що може йтись про Fath-360 – системи, яка запускає балістичні ракети з максимальною дальністю 120 кілометрів і боєголовкою вагою 150 кілограмів.

Як відомо, Іран і Росія активно розвивають військову співпрацю після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Водночас на позір іранська сторона заперечує, що надає Москві військову допомогу.

Офіційно Тегеран лише визнав, що постачав Росії невелику партію дронів-камікадзе перед повномасштабним вторгненням. Та ЗМІ неодноразово описували, як саме Москва отримує зброю від Ірану.